Hvad er marketing simulation?
Sjette micro credential handler om emnet marketing simulation, hvor vi gennem simulerede år har skulle træffe strategiske beslutninger ud fra fremtidsudsigterne og de foregående år (market outlook og market research).
Det er er et spil og læringsværktøj, hvor du får mulighed for at træffe beslutninger som hvis du sad som ansvarlig for en marketingafdeling i en stor international virksomhed.
Funktioner i spillet.
Jeg har her fået erfaring og lært om marketing styring, hvor jeg har skulle fordybe mig i et marked og tage stilling til bla market outlook, forskellige markeder, kundesegmenter, marketingmix (de 4 p’er) , konkurrenter, forecast, budget, resultater mm. Alt sammen igennem programmet Cesim marketing simulation.
Hvilken kompetencer har jeg fået og hvorfor er det vigtigt for en fremtidig arbejdsgiver?
Jeg har brugt min viden fra undervisningen til at føre det ud i praksis. Jeg har gennem simulationen styrket min strategiske tænkning, mine analytiske færdigheder, min beslutningstagningsevne og min evne til at arbejde i teams.
Desuden har jeg forbedret min evne til at planlægge og eksekvere strategier.
Jeg har udvidet min viden om forskellige elementer inden for marketing, herunder produktudvikling, prissætning, markedsføring og lært at forstå og omsætte market research rapporter til beslutninger.
Alt i alt har denne micro credentials rustet mig og givet en indsigt i et hvordan teori fører til praksis og hvordan en virksomhed skal træffe beslutninger som møder målgruppernes behov og interesser.
Problemstilling
“Hvordan markedsføres en forbrugerelektronik virksomhed globalt i et konkurrencepræget marked karakteriseret ved korte produktlivscyklusser og høj grad af innovation, hvor produktudvikling, timing og succesfuld positionering er afgørende”.
Kompetencer og værktøjer
Under min tid i Marketing Management Simulation-forløbet blev jeg opfordret til at bruge en bred vifte af marketing værktøjer og -metoder. Ved at anvende disse koncepter i praksis opnåede jeg vigtige færdigheder, der er afgørende for en succesfuld karriere inden for markedsføring.
CESim marketing simulation
Cesim Marketing simulation er et værktøj inden for markedsføring. Ved at simulere forskellige marketing-scenarier og udfordringer giver det en mulighed for at omsætte teori til praksis.
Simulator programmet træner i at træffe beslutninger om produktudvikling, prissætning, markedsføring og distribution. Dette er en risikofrit læring, hvor man kan eksperimentere, lære af fejl og succeser og blive bedre rustet til at udføre lignende opgaver inden i den virkelige verden.
Marketingmix
Gennem simulationspillet har jeg opnået en forståelse af de fire P’er inden for marketing: produkt, pris, placering og promovering.
Jeg har lært at balancere disse elementer strategisk for at skabe effektive marketing, der skaber værdi for både virksomheden og dens kunder. Denne erfaring har forbedret mine evner til at analysere markedet, forstå kundebehov og implementere marketingløsninger.
forecasting
Forecasting er hvor du prøver planlægger og forudsige fremtidige salg og markedsforhold. Jeg lærte at anvende data, markedsanalyser og trendanalyser til at udvikle prognoser.
Kompetencer som gør mig i stand til at identificere vækstmuligheder og træffe beslutninger, der understøtter virksomhedens mål. På billedet ser man hvordan forecast fungere inde i programmet.
Målgrupper
I simulationen skulle jeg finde relevante markedssegmenter, vælge specifikke målgrupper og udvikle en positionering for vores produkter. Dette krævede en forståelse af både forbrugerbehov og konkurrencesituationen.
Gennem denne erfaring har jeg opbygget stærke færdigheder inden for markedsanalyse og strategisk planlægning, hvilket gør mig mere rustet til at skabe marketingkampagner, der effektivt når den ønskede målgrupper.
Markedsanalyse
Under Marketing Management Simulation opnåede jeg færdigheder i at gennemføre markedsanalyser, herunder at identificere markedsbehov, forbrugerpræferencer og trends. Denne tilgang gav mig mulighed for at udvikle strategier baseret på en forståelse af markedet, hvilket forbedrede min evne til at træffe velinformerede beslutninger.
KONKURRENTANALYSE
Under simulationen arbejdede jeg også med konkurrentanalyse, hvor jeg vurderede styrker, svagheder og markedspositioner. Denne indsigt var essentiel for at kunne positionere vores produkter bedre og identificere uopfyldte behov i markedet, hvilket øgede vores konkurrencedygtighed.
Hvilket kompetencer har jeg udviklet?
Gennem min deltagelse i Marketing Simulation i Cesim har jeg fået færdigheder inden for markedsanalyse og konkurrentanalyse. Denne erfaring har styrket mine marketing management kompetencer og lært mig at anvende teorier og værktøjer i en forretningskontekst uden det havde store økonomiske konsekvenser.
En del af udviklingen har været evnen til at udføre markedsanalyser og konkurrentanalyser. Jeg har dykket ned i markedet og analyseret konkurrenternes strategier, som har skabt en forståelse af, hvordan man identificerer og evaluerer muligheder og trusler på et markedet.
Dette har jeg gjort gennem “market outlook”, hvor vi efter hvert år har mulighed for at læse om fremtidsudsigterne for de forskellige kundesegmenter. Derudover har jeg brugt “market research rapporterne” hvor jeg har læst om bevægelser indenfor de forskellige kundesegmenter på det asiatiske og europæiske marked.
Simuleringen har også styrket min beslutningstagningsevne, idet jeg har skulle træffe beslutninger under tidspres og med begrænsede ressourcer. Dette har givet mig en værdifuld indsigt i, hvordan man navigerer i komplekse situationer og maksimerer resultaterne.
Alt i alt har Marketing Management Simulation styrket mine færdigheder inden for marketing management og rustet mig til at kunne tackle lignende udfordringer i den virkelige verden.
Resultat
Jeg vil i min løsning gennemgå min markedsføringsstrategi og de centrale beslutninger, jeg tog under Marketing Management Simulation forløbet. Jeg vil analysere både mine vellykkede og mindre vellykkede valg og evaluere deres indvirkning på simulationen.
For at vise mine handlinger og resultater vil jeg inkludere eksempler fra simulationen. Jeg vil nedenfor gå igennem de vigtigste detaljer, der blev ført under forløbet, samt den markedsundersøgelse, vi havde til rådighed.
Vores team har ved afslutningen af hver runde i marketing simulationen arbejdet sammen om at udarbejde en logbog, der afspejler vores erfaringer, udfordringer og strategiske beslutninger. Vi har dokumenteret vores handlinger, herunder vores valg af strategier og de resultater vi har opnået.
Hvordan endte det hele?
Under marketing simulationen var jeg medlem af Team Blue, hvilket kan ses i de blå grafer.
Vores virksomhed endte med den femtestørste aktiekurs (175 €). Til trods for udfordringer med at opretholde en høj profit margin, formåede vi stadig at være blandt de top 10 virksomheder på dette område. En af vores fremtrædende præstationer var vores ESG-score (6,63), som var den tredje højeste. Det har stryket vores bærdygtighedspraksis og brand identitet, selvom vi ikke nåede førstepladsen i aktiekurs.
Markedsandele og solgte enheder
Som det ses på de to første grafer under gjorde vi os især bemærket på det europæiske marked, hvor alle vores tre produkter var blandt de top 8 bedst sælgende i simulationen. Vi kom sent ind i væksten på det asiatiske marked, men endte alligevel med at være det andet meste solgte produkt. De to sidste grafer viser også, at vi havde den største markedsandel i næsten alle segmenter i Europa.
Økonomi
For at behandle og forstå vores resultater og betydningen for vores placering, skal vi forstå vores økonomi og tal fra vores sidste år af simulationen.
Hvad betyder tallene?
- Gross profit: Det betyder bruttofortjeneste og beskriver forskellen mellem direkte produktionsomkostninger og omsætning.
- Return on sales: Beskriver hvor meget salg der er genereret med den indskudte kapital.
- Net profit margin: Er hvor meget indtægt du får efter alle omkostninger er trukket fra (skat osv.)
- Sales forecasting error: Er forskellen mellem det forudsagt salg og det egentlige salg.
- Cumulative earnings: Den endelige indtjening efter alle udgifter er trukket fra.
- Share price: Aktiekurs, hvor meget det vil koste at købe ind i virksomheden.
Hvad har nøgletallene af betydning for vores resultat?
Jeg har foretaget en analyse af det sidste år i vores marketing simulation. Her så jeg oppe og nedture og på hvilken betydning det har haft for vores samlede præstation.
Vores gross profit er den laveste blandt ligger på 23,8%, hvilket er det laveste blandt alle hold. Det betyder at få hver 100 dollars vi tjener, har vi en fortjeneste på 23,8 dollars. Det indikerer at vi har haft for store direkte omkostninger forbundet med salg af vores produkter. Det vises også i vores return on sales, som viser hvor effektive vi har været til at genere overskud af vores nettoomsætning. Taller ligger her på 11,3%, hvilket er fjerde lavest.
Næste nøgletal er net profit margin, hvilket også er fjerde lavest (11,3%). Den fortæller hvor stor del af nettoomsætning som ender på bundlinjen. Vi er ligger også her for lavt, hvilket fortæller at vores omkostninger er for høje ift den generede omsætning. Vores sales forecasting error ligger 51, hvilket er fjerde højest. Nøgletallet skal helst ligge så tæt på 0, som fortæller at vi ramte en præcis efterspørgslen på vores produkter. Vi vil derfor slippe for at have overskydende produkter liggende på lager.
OPSUMMERING og POTENTIELLE forbedringer
Vores share price og resultat gav os en pris på 175 €, hvilket gav også en flot femteplads. For at have forbedret vores position ift de andre konkurrenter, kunne vi have foretaget andre justeringer undervejs. Jeg vil nedenunder nævne 3 af de største potentielle forbedringer vi kunne have gjort anderledes igennem de 5 simulerede år:
- Vi skulle have været mere grundig med analysen af vores market research report. Vi skulle have gået i dybden med markedet, målgrupper og kundernes behov, så vi kunne tilpasse vores produkter efter det.
- Vi gik for sent ind på det asiatiske marked og gik derfor glip af et stort vækstpotentiale.
- Vores produktionsomkostninger var for høje, hvilket også afspejler at vi ligger lavt på gross profit (omsætning-produktionsomkostninger)
Litteraturliste
ChatGpT – https://chatgpt.com/
Cesim marketing simulation – https://www.cesim.com/simulations/cesim-marketing-management-simulation-game
Logbog Marketing Management Simulation, pdf, 13/05/24, Malene Skræm Christensen, Isabella Hofland Tryggvadóttir og Markus Welche Nikolaisen.
Market research rapport – Marketing research report.pdf